top of page
kosarasemelo.webp

Személygépkocsival történő pótkocsi vontatásával kapcsolatos szabályok

A személyi feltételek

Az első nemzetközi vezetői engedély kategória megszerzésétől számított két éven belül számít a vezetői engedély kezdőnek. Kezdő vezetői engedéllyel "B", "C" vagy "D" kategóriás bejegyzéssel pótkocsi nem vontatható.

Például ha egy 14 éves fiatal "AM" kategóriás vezetői engedélyt szerez, a 17 évesen megszerzett "B" kategóriás vezetői engedélye már nem minősül kezdőnek, ez esetben pótkocsit vontathat. Akinek a "B" kategória az első nemzetközi kategória, az a vezetői engedély megszerzésétől számolva, két évig pótkocsit nem vontathat.


A "B" kategóriás vezetői engedéllyel akár személygépkocsit, akár 3500 kg alatti kis-tehergépkocsit vezetünk, az alábbi megengedett legnagyobb össztömeget kell figyelembe venni:


Könnyű pótkocsi vontatása esetén a járműszerelvény (mindkét jármű) megengedett legnagyobb össztömege összeadva (a forgalmi engedélyben F1 kód) nem lehet több, mint 4250 kg (3500+750).


Nehéz pótkocsi vontatása esetén a járműszerelvény (mindkét jármű) megengedett legnagyobb össztömege összeadva pedig nem lehet több, mint 3500 kg. Ezen értékek függetlenek attól, hogy a jármű terhelt vagy terheletlen állapotban van. Ez esetben a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladhatja meg a vonó jármű saját tömegét.


Amennyiben a vezető ettől nagyobb tömegű járműszerelvényt kíván vezetni, a vezető engedélyét ki kel terjesztenie "BE" kategóriával.

Comments


bottom of page